Sladké první jídlo dne může potěšit chuťové pohárky, nepřinese však mnoho radosti při pohledu do zrcadla. Rafinované cukry, které si dopřejeme k snídani totiž přispívají k nadbytečným kilogramům na váze. A nejvíc je to vidět právě na nejcitlivější části těla.
Hubnutí se nedaří?
Jak si s námi zahrává sladké jídlo
Vánočka s kakaem, croissant s džemem, nebo takzvané zdravé cereálie. Společným jmenovatelem zmíněných dobrot jsou jednoduché cukry. Pro lepší představivost jde o ty druhy sacharidů, které se nacházejí v cukřence. Jejich nevýhodou je to, že rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi a působí tak na uvolňování hormonu inzulínu. Nárazové vyplavování této látky do organismu způsobuje prudké výkyvy v nárůstu a poklesu energie. Projevuje se to nervozitou, podrážděností, ale také zvýšenou touhou po nutričně nepříliš „zdatném“ jídle.
Tousty a croissanty chutnají, ale nepomáhají
Pokud je cukru v těle příliš mnoho a nemineme ho například při sportovní aktivitě, tělo si jej uloží do zásob. U žen se to děje nejčastěji na břiše, bocích a hýždích. Muži si to odnesou přebytečnými tukovými zásobami na břiše a zádech. Nejméně se ho u nich ukládá na dolních končetinách, přičemž něžnější polovička lidstva takové štěstí nemá. „Snídaňové pečivo jako je zpracované a toustové pečivo, koblihy a některé tyčinky nahrazující jídlo mohou brzdit naše úsilí o hubnutí. Přírůstek hmotnosti kolem břicha způsobuje jídlo obsahující rafinované sacharidy,“ vysvětluje pro portál eatthis.com Trista Best, která se věnuje fungování diet na lidské tělo.
Dokáže pitný režim zatočit s tukem na břiše?
Ani nezdravý tuk není výhra
Jak říká, pojídání tohoto druhu pečiva přináší krátkodobé uspokojení. Na chvíli se zvýší hladina cukru v krvi a následují příjemné pocity. Z dlouhodobého hlediska však konzumace sladkého pečiva nemá příliš dobré vyhlídky. Zmíněná odbornice zdůrazňuje, že kalorie obsažené v tomto druhu jídla sice vedou k dočasné úlevě, v konečném důsledku však zvyšují chuť k jídlu. Sladké pečivo nemá podstatnou výživovou hodnotu a kromě cukru většinou obsahuje také vysoký obsah tuků. Tvoří je nasycené a trans-mastné kyseliny. První z nich zvyšují cholesterol, druhé se ukládají doslova rychlostí světla na břiše.
Co opravdu pomůže?
Podle studie, kterou publikoval magazín The Journal of Nutrition, mezi pravidelnou konzumací rafinovaných sacharidů a vyšší hmotností existuje určitá souvislost. Stejný výzkum přináší však i dobré zprávy. Nahrazení sladkého pečiva jeho celozrnným protějškem má na přibírání opačný efekt. Celozrnné pečivo obsahuje kvalitní, komplexní sacharidy, které se uvolňují do těla postupně. Kromě toho se v něm nachází i velké množství vlákniny, která brzdí uvolňování cukru do krve a co je ještě lepší, zmírňuje chuť k jídlu.