Proč může ze snídaně růst tuk na břiše?

Date:

Sladké první jídlo dne může potěšit chuťové pohárky, nepřinese však mnoho radosti při pohledu do zrcadla. Rafinované cukry, které si dopřejeme k snídani totiž přispívají k nadbytečným kilogramům na váze. A nejvíc je to vidět právě na nejcitlivější části těla.

Hubnutí se nedaří?

Jak si s námi zahrává sladké jídlo

Vánočka s kakaem, croissant s džemem, nebo takzvané zdravé cereálie. Společným jmenovatelem zmíněných dobrot jsou jednoduché cukry. Pro lepší představivost jde o ty druhy sacharidů, které se nacházejí v cukřence. Jejich nevýhodou je to, že rychle zvyšují hladinu glukózy v krvi a působí tak na uvolňování hormonu inzulínu. Nárazové vyplavování této látky do organismu způsobuje prudké výkyvy v nárůstu a poklesu energie. Projevuje se to nervozitou, podrážděností, ale také zvýšenou touhou po nutričně nepříliš „zdatném“ jídle.

Tousty a croissanty chutnají, ale nepomáhají

Pokud je cukru v těle příliš mnoho a nemineme ho například při sportovní aktivitě, tělo si jej uloží do zásob. U žen se to děje nejčastěji na břiše, bocích a hýždích. Muži si to odnesou přebytečnými tukovými zásobami na břiše a zádech. Nejméně se ho u nich ukládá na dolních končetinách, přičemž něžnější polovička lidstva takové štěstí nemá. „Snídaňové pečivo jako je zpracované a toustové pečivo, koblihy a některé tyčinky nahrazující jídlo mohou brzdit naše úsilí o hubnutí. Přírůstek hmotnosti kolem břicha způsobuje jídlo obsahující rafinované sacharidy,“ vysvětluje pro portál eatthis.com Trista Best, která se věnuje fungování diet na lidské tělo.


Dokáže pitný režim zatočit s tukem na břiše?
Ani nezdravý tuk není výhra

Avocado toast with roasted tomatoes and eggs, on a white plate on a rustic wooden table. Served with fresh arugula and sprinkled with parsley and black pepper. Stock photo.

Jak říká, pojídání tohoto druhu pečiva přináší krátkodobé uspokojení. Na chvíli se zvýší hladina cukru v krvi a následují příjemné pocity. Z dlouhodobého hlediska však konzumace sladkého pečiva nemá příliš dobré vyhlídky. Zmíněná odbornice zdůrazňuje, že kalorie obsažené v tomto druhu jídla sice vedou k dočasné úlevě, v konečném důsledku však zvyšují chuť k jídlu. Sladké pečivo nemá podstatnou výživovou hodnotu a kromě cukru většinou obsahuje také vysoký obsah tuků. Tvoří je nasycené a trans-mastné kyseliny. První z nich zvyšují cholesterol, druhé se ukládají doslova rychlostí světla na břiše.

Co opravdu pomůže?

Podle studie, kterou publikoval magazín The Journal of Nutrition, mezi pravidelnou konzumací rafinovaných sacharidů a vyšší hmotností existuje určitá souvislost. Stejný výzkum přináší však i dobré zprávy. Nahrazení sladkého pečiva jeho celozrnným protějškem má na přibírání opačný efekt. Celozrnné pečivo obsahuje kvalitní, komplexní sacharidy, které se uvolňují do těla postupně. Kromě toho se v něm nachází i velké množství vlákniny, která brzdí uvolňování cukru do krve a co je ještě lepší, zmírňuje chuť k jídlu.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Revize spotřebičů: Nezbytný krok pro vaši bezpečnost

Elektrické spotřebiče jsou nedílnou součástí našich domovů a pracovišť....

Prodej firmy je náročným procesem vyžadujícím zkušenosti

Pokud se vám podařilo vybudovat rodinnou firmu prakticky z...

Přeprava párty stanu, jak to probíhá a vejde se můj stan do auta?

Jak probíhá doprava párty stanu? Co když si budu...