Česká vláda schválila návrh zákona, který má ochránit tisíce lidí po brexitu

Date:

Návrh zákona, který má po brexitu ochránit tisíce Britů žijících v České republice, a v důsledku toho i pomoci 40.000 Čechů žijících a pracujících v Británii, schválila v pondělí česká vláda a posílá jej parlamentu. V případě „tvrdého brexitu“, tedy kdyby Británie na konci března opustila Evropskou unii bez dohody, by bez speciálního zákona hrozily těmto lidem problémy, konstatoval zpravodajský server iDNES.cz.

\“V tu chvíli by se britští občané na území České republiky dostali do pozice občanů třetích zemí a to by samozřejmě znamenalo obrovské komplikace pro ně a recipročně by to znamenalo komplikace pro naše občany ve Velké Británii,\“ řekl ministr vnitra a předseda České strany sociálnědemokratické ( ČSSD) Jan Hamáček.

Osoby, o které jde, by v ČR bez přijetí vládního návrhu pocítily omezení volného přístupu na trh práce či to, že by přestaly být součástí zdravotního a sociálního systému. Vláda bude od poslanců chtít, aby zákon schválili ve zrychleném projednávání během jediného čtení.

„Brité budou velmi pečlivě sledovat, jak se my zachováme k jejich občanům a proto jsme připravili tento návrh zákona. Ten zavádí přechodné období do konce roku 2020 a během tohoto období se zachovávají práva britských občanů v České republice z hlediska povolení k trvalému pobytu, uzavírání manželství, žádání o občanství, důchodového připojištění, pracovních povolení a uznávání kvalifikací,“ řekl Hamáček.

Tabor, Czechia. Aerial view of historic old town on sunrise

Nizozemská vláda oznámila v pondělí, že umožní britským občanům žijícím Nizozemsku zůstat v zemi 15 měsíců v případě brexitu bez dohody. Přechodné období se bude týkat Britů a jejich rodin žijících legálně v Nizozemsku k 29. březnu, kdy by Británie měla EU opustit.

Britové žijící v Nizozemsku v době brexitu více než pět let budou moci požádat o trvalý pobyt. Ti, kteří žijí v zemi méně než pět let, budou moci požádat o povolení k pobytu na kratší dobu, dodává agentura AP.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Revize spotřebičů: Nezbytný krok pro vaši bezpečnost

Elektrické spotřebiče jsou nedílnou součástí našich domovů a pracovišť....

Prodej firmy je náročným procesem vyžadujícím zkušenosti

Pokud se vám podařilo vybudovat rodinnou firmu prakticky z...

Přeprava párty stanu, jak to probíhá a vejde se můj stan do auta?

Jak probíhá doprava párty stanu? Co když si budu...