V4 diskutovala o boji s epidemií covidu včetně statusu vakcinovaných osob

Date:

Starší žena dostává vakcínu proti covidu od firmy Moderna ve sportovní hale v českém městě Ríčany 26. února 2021

Na pravidelné videokonferenci covid-19 informačního V4 centra prezentovali platná opatření, prodiskutovali aktuální otázky vakcinace. Tématem rozhovorů byly i snahy o ilegální aktivity v souvislosti s očkovacími látkami.

V úvodu pravidelné videokonference se členské státy Visegrádské čtyřky již tradičně informovaly o aktuálně platných opatřeních. Česká strana prezentovala povinné nošení respirátoru FFP2 nebo 2 chirurgických roušek v obchodech, veřejné dopravě a nemocnicích.

Maďarsko přiblížilo prodloužení nouzového stavu. Slovenska vysvětlilo povinnou 14denní izolaci s možností otestovat se na 8. den a další nová opatření. Poláci prezentovali určitá uvolnění pravidel, ale i zpřísnění režimu na hranicích. Naši severní sousedé požádali kolegy o zaslání vzorů dokumentů potvrzujících vakcinaci.

Naočkování s výhodami?

Ve druhé části setkání se delegace věnovaly problematice statusu vakcinovaných osob. Česká delegace přiblížila, že v současnosti neexistují zvýhodnění pro očkované osoby, ale v plánu je zavedení opatření, podle kterého osoba po kontaktu s pozitivním na covid nebude muset nastoupit do karantény.

Maďarsko informovalo, že očkované osoby dostávají certifikát, avšak jakékoli výhody jsou stále předmětem diskusí. Naše delegace přiblížila jako určitou výhodou například možnost dřívějšího testování po příchodu ze zahraničí. Polsko upozornilo, že dostupné množství vakcín zdaleka nepokrývá zájem lidí o očkování, a proto výrazné zvýhodňování na základě vakcinace podle nich není v tomto momentě reálné. Jisté benefity však už u nich existují.

In the laboratory, tests for coronavirus by polymerase chain reaction are carried out, a smear is taken from the nasopharynx of a female patient.

Ilegální aktivity spojené s vakcinací

Třetím tématem diskuse, kterou navrhla česká delegace, byly ilegální aktivity spojené s vakcinací.

Česká strana přiblížila snahy zahraničních stran distribuovat předražené vakcíny. Maďarsko mělo také dostat předraženou nabídku, ale identifikovali ji jako podvodnou. Takovou snahu zaznamenalo i Slovensko.

V Polsku měli případ, kdy se jedna z registrovaných vakcín měla nabízet přes internet. Státy dostaly doporučení reportovat podobné případy do OLAF, který tyto případy vyšetřuje. Odborníci se na virtuální konferenci opět setkají příští týden.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Revize spotřebičů: Nezbytný krok pro vaši bezpečnost

Elektrické spotřebiče jsou nedílnou součástí našich domovů a pracovišť....

Prodej firmy je náročným procesem vyžadujícím zkušenosti

Pokud se vám podařilo vybudovat rodinnou firmu prakticky z...

Přeprava párty stanu, jak to probíhá a vejde se můj stan do auta?

Jak probíhá doprava párty stanu? Co když si budu...