EU poslala Česko, Maďarsko a Polsko před soud kvůli relokacím

Date:

Evropská komise oznámila ve čtvrtek rozhodnutí, že podá u Soudního dvora EU žalobu proti České republice, Maďarsku a Polsku pro nesplnění právních povinností týkajících se přemísťování uprchlíků.

Exekutiva EU to uvedla v rámci pravidelného měsíčního souboru rozhodnutí týkajících se případů porušení povinností. Komise podniká právní kroky proti členským státům, které nesplnily své povinnosti podle práva EU. Cílem těchto rozhodnutí, která se týkají různých odvětví a oblastí politiky EU, je zajistit řádné uplatňování práva EU v zájmu občanů a podniků.

Komise připomněla, že dne 15. června 2017 zahájila právní řízení o nesplnění povinnosti proti České republice, Maďarsku a Polsku. Odpovědi, které obdržela od vlád těchto tří členských států, nepovažuje za uspokojivé, proto se rozhodla pro další krok v rámci řízení o nesplnění povinnosti a 26. července 2017 jim zaslala odůvodněná stanoviska.

Ačkoli Soudní dvůr EU v rozsudku ze dne 6. září 2017 potvrdil platnost mechanismu nouzového přemístění žadatelů o azyl z území Řecka a Itálie (dohodnutého v září 2015), Česko, Maďarsko a Polsko i nadále porušují své právní povinnosti. Jejich odpovědi byly znovu v Bruselu posouzeny jako neuspokojivé a uvedené tři členské státy nedaly najevo, že se budou podílet na provádění mechanismu nouzových relokací.

Mikulov covered with morning fog. View from Svaty Kopecek.

Rozhodnutí Rady EU vyžadují, aby členské státy zajistily každé tři měsíce místa, která mají k dispozici pro relokace, s cílem zajistit rychlý a řádný postup přemisťování. Zatímco všechny ostatní členské státy účastnící se tohoto mechanismu relokovaly nebo poskytly přísliby ohledně relokací, Maďarsko od spuštění programu neučinilo žádné kroky, Polsko nerelokovalo ani jednoho žadatele o azyl a od prosince 2015 ani neposkytlo žádný nový příslib. Česká republika zastavila relokace v srpnu 2016 a od té doby nedala žádný nový příslib.

Proto se Komise rozhodla potvrdit, že ze strany tří uvedených států i nadále přetrvává porušování povinností, a přejít do další etapy, kterou je předložení této záležitosti u Soudního dvora EU v Lucemburku.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Revize spotřebičů: Nezbytný krok pro vaši bezpečnost

Elektrické spotřebiče jsou nedílnou součástí našich domovů a pracovišť....

Prodej firmy je náročným procesem vyžadujícím zkušenosti

Pokud se vám podařilo vybudovat rodinnou firmu prakticky z...

Přeprava párty stanu, jak to probíhá a vejde se můj stan do auta?

Jak probíhá doprava párty stanu? Co když si budu...