Připomínáme si Den Evropy, symbolické narozeniny Evropské unie

Date:

V době, kdy svět čelí obrovským výzvám, od klimatické a environmentální krize přes pandemii až po vojenskou agresi Ruska proti Ukrajině, si obyvatelé starého kontinentu připomínají 9. květen jako Den Evropy. I proto v tomto období ještě více vystupují do popředí hodnoty, na kterých byla Evropská unie vybudována, jako jsou solidarita, jednota, mír.

Mezinárodní evropské hnutí se účastní demonstrace ve Štrasburku před konferencí Budoucnost Evropy. 7. květen 2022

Základy evropské integrace položil svým projevem francouzský ministr zahraničních věcí Robert Schuman. Stalo se tak 9. května 1950, kdy ve svém vystoupení navrhl novou podobu politické spolupráce v Evropě, která by zabránila válkám mezi evropskými národy. Současně vyzval Francii, Německo i další evropské státy, aby sdružily úsilí při společné těžbě uhlí a výrobě oceli, když navrhl vytvořit Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO). Jeho projev vešel do dějin jako Schumanova deklarace, přičemž tento dokument se považuje za „rodný list“ EU.

Smlouvu o založení ESUO podepsalo 18. dubna 1951 v Paříži šest zemí – Francie, Spolková republika Německo, Itálie, Belgie, Nizozemsko a Lucembursko. Dohoda vstoupila v platnost 23. července 1962, čímž vzniklo první z celé řady evropských společenství, která se postupně přetavila do dnešní podoby Evropské unie (EU).


Za oficiální Den Evropy byl 9. květen vyhlášen v roce 1985 na vrcholné schůzce představitelů EU v Miláně. Při této příležitosti organizují instituce EU celou řadu aktivit, stejně je to i v členských zemích Unie.

EU flags in front of European Commission building in Brussels

Na Slovensku začaly oslavy Dne Evropy už v předstihu, minulý týden v pátek. Například celodenní akce v Košicích se neslo v duchu sloganu Tvoříme budoucnost společně a na Festivalu letectva v Piešťanech vznikla Zóna Evropy. V Bratislavě se budou oslavy symbolických narozenin Evropské unie konat dnes ve Staré tržnici, které stejně jako v Košicích spoluorganizuje Zastoupení Evropské komise na Slovensku a Kancelář Evropského parlamentu na Slovensku.

Den Evropy si letos připomínáme jen krátce poté, co dosáhlo Slovensko 1. května v Evropské unii zletilosti a oslavilo 18. výročí svého vstupu do EU.

Z nedávno (v dubnu 2022) zveřejněných výsledků Eurobarometru vyplývá, že 73 % Slováků vnímá Evropskou unii pozitivně. Za největší přínos členství v EU považují obyvatelé Slovenska dlouhodobě volný pohyb osob, zboží a služeb, mír mezi členskými státy a společnou měnu – euro.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Revize spotřebičů: Nezbytný krok pro vaši bezpečnost

Elektrické spotřebiče jsou nedílnou součástí našich domovů a pracovišť....

Prodej firmy je náročným procesem vyžadujícím zkušenosti

Pokud se vám podařilo vybudovat rodinnou firmu prakticky z...

Přeprava párty stanu, jak to probíhá a vejde se můj stan do auta?

Jak probíhá doprava párty stanu? Co když si budu...