Toto má být nejzdravější smoothie na světě! Recept, jak a proč si ho připravit

Date:

Protein, vláknina, vápník, probiotika – toto údajně nutričně nejbohatší smoothie na světě má všechno. Je ideální součástí jídelníčku zejména tehdy, žijete-li aktivně, cvičíte a snažíte se doplnit všechny potřebné vitamíny a minerály.

Nejzdravější smoothie na světě?
Autorem této sklenice plného živin je Dezi Abeyta, R.D., výživový poradce a autor knihy The Lose Your Gut Guide. Jednotlivé složky smoothie a jejich výživové hodnoty mluví za vše:

Nápoj či spíše jídlo obsahuje jednu polévkovou lžíci chia semínek, která vám poskytnou 5 gramů vlákniny na zasycení a pro lepší zdraví střev. Jeden šálek mléka obsahuje 25 procent denní doporučené dávky vitamínu D na podporu imunity. Skyr, tedy tradiční islandský „jogurt“ má vysoký obsah probiotik, květák je překvapivě dobrým zdrojem vápníku. A ještě šálek chutných borůvek. Obsahuje 4 gramy vlákniny, a je to také skvělá zásobárna antioxidantů bojujících proti mnoha civilizačním a chronickým chorobám.

A co je na tomto koktejlu nejlepší? Chutná fantasticky! Na tuto zeleninu zase v jídelníčku nedopustí Jennifer Aniston:

DIVA.CZ
Po takové postavě touží každá: Neuvěříte, jaké je její tajemství! Na tuto zeleninu v jídelníčku nedá…
Tady je přesný recept:

Krémové borůvkové Deluxe smoothie
Ingredience:

1 šálek mražených borůvek

1 šálek mraženého květáku

150 g vanilkového nebo borůvkového skyru

¼ šálku vanilkového proteinového prášku

1 ČL chia semínek

šťáva z 1 malého citronu

1 šálek 2% mléka

Vše vhoďte do mixéru a rozmixujte, v případě potřeby přidejte více mléka ke zředění.

1 smoothie obsahuje: 651 kalorií, 66 g bílkovin, 65 g sacharidů, 10 g vlákniny, 15 g tuku.

Jak si připravit další zdravé smoothies
Ať už si vychutnáte smoothies k snídani, svačině nebo dokonce jako dezert, je to dobrý způsob, jak zvýšit denní porce ovoce a zeleniny. Nicméně je třeba také myslet na to, že smoothie může být i nezdravé. V závislosti na ingrediencích mohou být smoothies vysoce kalorické a plné cukru. Jedním z nejzdravějších způsobů, jak si je vychutnat, je připravit si vlastní, abyste měli pod kontrolou, kolik a jakých potravin přijímáte.

Výživné smoothie by mělo obsahovat bílkoviny a vlákninu, které vám pomohou udržet si sytost a poskytnout antioxidanty, vitamíny a minerály – z ovoce a zeleniny. Vyzkoušejte i toto podle našeho videoreceptu:

Nejlepší bílkovinné ingredience do smoothies
Protein vás zasytí na dlouhou dobu, podpoří formování svalů a existuje mnoho způsobů, jak jej přidat do smoothie i bez použití proteinového prášku. Zkuste přidat jednu z těchto ingrediencí bohatých na bílkoviny: neslazený řecký jogurt, neslazený kefír, tofu, přírodní arašídové máslo, přírodní mandlové máslo, neslazené sójové mléko, neslazené mandlové mléko s vysokým obsahem bílkovin, čočka.

Nejlepší ovoce do smoothies
Do smoothies se hodí téměř každé ovoce. Používejte čerstvé ovoce nebo mražené ovoce. K nejlepším druhům ovoce do zdravého koktejlu patří:

bobulové ovoce (jahody, borůvky, maliny, ostružiny),
mango,
ananas,
broskve,
banány,
jablka,
meloun,
třešně,
meruňky
Nejlepší zelenina do smoothies
Používejte syrovou nebo mraženou zeleninu. Sladkost ovoce obvykle maskuje zeleninovou chuť, ale možná si budete muset pohrát s kombinacemi a množstvími, abyste našli to, co vám vyhovuje. Začněte s touto zeleninou:

Glasses with fresh organic vegetable and fruit juices. Detox diet

mrkev,
kapusta,
špenát,
avokádo,
okurka,
květák,
dýně.
Posilovače chutě a výživy
Chcete-li znásobit výživovou hodnotu vašeho smoothie, přidejte lněné nebo chia semínka, ovesné vločky, koření (skořice, muškátový oříšek, zázvor), vanilkový extrakt, kokosové mléko nebo neslazený kakaový prášek.

Těmto složkám se vyhýbejte
Aby bylo vaše smoothie co nejzdravější, vyhněte se používání ingrediencí, které obsahují mnoho kalorií ve formě přidaného cukru a málo živin.

Patří k nim: ovocná šťáva nebo koncentrát slazený cukrem, ochucený jogurt, ochucený kefír, šlehačka, zmrzlina, sorbet, sherbet, čokoládový sirup, čokoládové mléko, konzervované ovoce ve sladkém nálevu nebo v cukru.

Ale při smoothie i pozor – můžete si připravit i kalorickou bombu. Smoothie totiž patří mezi zdravé nápoje, je poměrně lehce stravitelný a jednoduchý na přípravu. Když to ale přeženete se surovinami, kalorie mohou dosáhnout hodnoty vydatného oběda, čtěte více:

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Revize spotřebičů: Nezbytný krok pro vaši bezpečnost

Elektrické spotřebiče jsou nedílnou součástí našich domovů a pracovišť....

Prodej firmy je náročným procesem vyžadujícím zkušenosti

Pokud se vám podařilo vybudovat rodinnou firmu prakticky z...

Přeprava párty stanu, jak to probíhá a vejde se můj stan do auta?

Jak probíhá doprava párty stanu? Co když si budu...