Změny v důchodu pro tzv. náročné profese. Netýkají se také vás?

Date:

Náročné profese jsou v poslední době skloňovaným tématem českého internetu. „Moje profese je také pěkně náročná,“ říkáte si možná. Ale zkusili jste zjistit, jestli skutečně do kolonky označené tímto názvem oficiálně také nepatří? Plynuly by z toho pro vás výhody – například pro důchod.

Kdy vlastně půjdeme do důchodu?

Také pořád slýcháte, že generace současných třicátníků a mladších už nejspíš ani do důchodu nepůjde? Jde samozřejmě o nadsázku, nicméně nepříjemnou pravdou bohužel je, že se hranice pro odchod do důchodu skutečně neustále posouvá. Jaké jsou tedy podmínky, které musíme splnit?

Jistě tušíte, že tou první je dosažení takzvaného důchodového věku. V letošním roce, tedy v roce 2024, mohou do řad důchodců vstoupit muži a bezdětné ženy, kteří se narodili v roce 1960 (do konce listopadu).

Na odchod z práce do důchodu se mohou těšit také ženy, které se sice narodily později, ale vychovaly jedno a více dětí, a to konkrétně: ženy narozené v květnu až prosinci 1960, které vychovaly dítě jedno; ženy narozené v květnu až prosinci 1961, které vychovaly děti dvě; ženy, které se narodily v květnu až prosinci 1962 a děti vychovaly tři nebo čtyři; a konečně ženy, které se narodily v květnu až prosinci 1963 a dětí mají pět nebo více.

A jak je to s tím zmiňovaným posouváním důchodového věku? Pro muže a bezdětné ženy platí, že každým rokem se navýší o dva měsíce. Pro ženy s dětmi roste rychleji, a to každý rok dokonce o šest měsíců. Důvodem je snaha, aby byla tato hranice pro všechny sjednocená, a to už v roce 2030.

Druhou podmínkou je, že musíte mít odpracovaný dostatečný počet let – to proto, abyste měli potřebnou výši důchodového pojištění.

Jaké výhody získávají náročné profese?

„Náročné profese“ je označení kategorie, do níž spadají jasně dané a definované profese. Patří sem kupříkladu hasiči a záchranáři – ti mohou už nyní odejít do důchodu až o pět let dříve než ostatní. Od ledna příštího roku, tedy od roku 2025, se k nim přidají také další náročná povolání. Která to budou?

Podle definice půjde o povolání, u nichž nelze snížit riziko nebo jeho pravděpodobnost využitím ochranných pomůcek. Mělo by jít o všechny, kdo pracují na pracovištích, kde hrozí rizika kategorie čtyři a některá z rizik v kategorii tři. Je to vlastně vcelku pochopitelné a logické – tito lidé jednoduše podstupují prakticky každodenně mnohem vyšší riziko než lidé v jiných profesích. Není proto divu, že se stát snaží toto riziko vykompenzovat například právě dřívějším odchodem na odpočinek.

Co znamená označení „kategorie tři“ a „kategorie čtyři“? Není to nijak složité, kompletní seznam najdete na internetu. Patří sem třeba horníci a lidé, kteří mají na starosti obsluhu důlních strojů, svářeči, pracovníci v lesnictví, zedníci, laboranti, kováři, skláři, výjezdoví záchranáři, skladníci v mrazírnách nebo třeba horští záchranáři. Spadají sem i některé zdravotní sestry, operátoři zdravotnických středisek a pracovníci sociálních služeb. Celkově jde o zhruba sto dvacet tisíc lidí.

Musejí lidé pracující v náročných profesích splnit ještě nějaké další podmínky?

Odpověď zní „ano“. Jestliže bude někdo pracovat jako záchranář dva měsíce a bude se těšit na brzký důchod, má bohužel smůlu. Návrh zohledňuje práci v náročných profesích v období deseti let před tím, než zákon nabyde platnost. Snížení je odstupňováno takto:

  • snížení důchodového věku maximálně o patnáct měsíců při odpracování 2 200 směn;
  • snížení důchodového věku až na třicet měsíců po odpracování 4 400 směn (to je pro představu zhruba dvacet let práce)
  • za každých dalších 74 směn bude možné snížení důchodového věku o jeden další měsíc (až do šedesáti měsíců, což je pět let)

Důležitá je rovněž informace, že se u těchto náročných profesí bude postupně zvyšovat sazba pojistného důchodového pojištění, které za vás platí zaměstnavatel. V roce 2025 se zvýší o dvě procenta, v roce 2026 o tři, v roce 2027 o čtyři a konečně v roce 2028 o celých pět procent.

A co práce po odchodu do důchodu?

Odejít do důchodu dříve by vůbec nebylo marné, ale zároveň si chcete přivydělávat něčím, co vás baví? Pak pro vás máme dobrou zprávu: pracující důchodci nebudou muset platit důchodové pojištění. Zatímco doposud docházelo ke zvyšování jejich důchodu o malé částky, od ledna 2025 by měli dostat slevu 6,5 % ze sazby sociálního pojištění na straně zaměstnance. Namísto zhruba osmdesáti korun měsíčně tak získají pracující důchodci navíc až dva tisíce korun (podle výše výdělku).

Pokud tedy máte hluboko do kapsy nebo třeba i nějaký dluh (ať už je to půjčka od přátel, rychlá půjčka či hypoteční úvěr), nemusíte si dělat těžkou hlavu s tím, jaká bude vaše finanční situace v budoucnu. Kromě důchodu, který samozřejmě budete pravidelně dostávat, si můžete bez obav přivydělávat.

Upozornění na závěr

Patříte mezi osoby vykonávající náročné profese? Pak se skutečně můžete na dřívější odchod do důchodu těšit. Než se však definitivně rozhodnete do důchodu odejít, nezapomeňte si pročíst veškerá pravidla a všechny podmínky, abyste nebyli nemile překvapení třeba zbytečně nízkým důchodem.

Věděli jste například, že předdůchod neznamená totéž co předčasný důchod? Ať už jde o odchod do důchodu, kupní smlouvu na byt nebo třeba předmanželskou smlouvu, pro každou podobnou situaci platí ono staré známé „dvakrát měř, jednou řež“.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Nevíte, jak šetřit? My ano!

V dnešní době se mnoho z nás potýká s...

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří...

Revize spotřebičů: Nezbytný krok pro vaši bezpečnost

Elektrické spotřebiče jsou nedílnou součástí našich domovů a pracovišť....

Prodej firmy je náročným procesem vyžadujícím zkušenosti

Pokud se vám podařilo vybudovat rodinnou firmu prakticky z...